Gevoeliger en exacter

Thermografie

Door middel van thermografie kunnen problemen in beeld gebracht worden, die anders verborgen zouden blijven. Paarden zijn prooidieren, vanuit hun natuur zullen zij pijn en ongemak niet snel laten zien. Tegen de tijd dat de pijn zo erg is dat een paard klachten laat zien, is er vaak al veel schade opgetreden. Plotselinge gedragsveranderingen, of protest tijdens het rijden of opzadelen kunnen al een signaal zijn dat er iets aan de hand is. Een warmtebeeld- of infraroodcamera kan dit in beeld brengen.

Alles wat er in het lichaam uit balans is, pijnlijk of ontstoken is, daar waar weefselschade is, straalt warmte uit op de huid. Dit heeft onder andere te maken met de veranderde doorbloeding. Een warmtebeeldcamera is daarbij veel gevoeliger en exacter dan het voelvermogen van onze eigen handen. 

Ik werk met een FLIR T530, een moderne camera die met name geschikt is voor veterinaire thermografie.

Preventief onderzoek

Rug- en Zadelcheck

De Rug- en Zadelcheck is een preventief onderzoek waarbij rugpijn in een vroeg stadium gesignaleerd kan worden. Paarden tonen dit zelf vaak pas laat, waarbij er vaak al weefselschade en eventueel compensatieklachten zijn ontstaan.

We maken foto’s met de warmtebeeldcamera voor en na beweging (longeren en/of rijden) en van het zadel, sjabrak, singel na het rijden.

Een thermografisch onderzoek kan alleen binnen worden gedaan. De ruimte moet tochtvrij zijn en zonder direct zonlicht of andere warmtebronnen. Paarden dienen droog te zijn (liefst een nacht op stal voorafgaand aan het onderzoek) en niet net geschoren. Voor een betrouwbaar resultaat is een dikke wintervacht minder geschikt. Als je een afspraak maakt voor een Rug-en Zadelcheck stuur ik je de volledige checklist. Door een goede voorbereiding kan je als eigenaar bijdragen aan een goed eindresultaat.

Reken voor een Rug- en Zadelcheck ongeveer 2 uur tijd.

Tarief

De Rug- en Zadelcheck kan worden gedaan als er specifieke klachten zijn, maar het kan ook heel zinvol zijn om dit preventief te doen.

De rug- en zadelcheck kost 95 euro. 

Binnen een week na de thermografie ontvang je de ca. 20 foto’s digitaal in een pdf verslag. 

Reiskosten 20 ct. per km (minimaal 15 euro)

Betaling op de dag zelf contant of via tikkie.

Alle prijzen zijn inclusief btw. Wil je een rekening met de btw uitgesplitst, laat dat even van tevoren weten.

Denk ook aan de mogelijkheid om je paard meteen te wegen!

Wat je kan verwachten

Professionele apparatuur

De FLIR T530 is een moderne camera die met name geschikt is voor veterinaire thermografie.

Aandacht voor je paard

Contactloos onderzoek. Geen onnodige stress of schadelijke straling.

Thermografie op locatie

Mogelijk in elke tochtvrije ruimte met vlakke ondergrond. Ruimte moet droog en schoon zijn, zonder directe inval van zonlicht door het dak.

Scherp tarief

De rug- en zadelcheck kost 95 euro. Dit is inclusief de gemaakte foto’s die je binnen een week na het thermografisch onderzoek in een pdf verslag ontvangt.. Reiskosten 20 ct. per km (minimaal 15 euro).

Blijf op de hoogte

Ik volg de innovatieve ontwikkelingen op het gebied van paardenmetingen en paardenwelzijn op de voet. De opgedane kennis en ervaring als Paardenmeter wil ik graag met anderen delen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte.