Ik zie ik zie wat jij niet ziet!

Dat de warmtebeeld camera zaken in beeld brengt die anders verborgen zouden blijven, wist ik al even. Toch verrassen de mogelijkheden mij op onverwachte momenten.

Afgelopen week was ik op bezoek bij de goedgekeurde dekhengst Zortin. Deze is in flinke overconditie uit het afgelopen dekseizoen terug gekomen. Met de mobiele weegschaal houden we zijn gewicht tweewekelijks in de gaten. En dit keer mocht hij ook op de foto voor de rug- en zadelcheck. Het vermoeden was namelijk dat vanwege zijn gewichtstoename het zadel op dit  moment niet meer ideaal zou passen.

De stal waar Zortin momenteel staat heeft een fijne ruimte die tochtvrij en droog is met een vlakke vloer. Toen ik aankwam stond Zortin al klaar zonder deken (deze moet er ruim tevoren afgehaald worden, zodat het paard een beetje kan afkoelen) en hij was keurig schoon en droog. Ik kon dus meteen aan de slag.

Eerst heb ik foto’s gemaakt van de hals, schouder, rug, romp en singelplek voor beweging. Er waren in de rug meteen al diverse aanknopingspunten te zien, waarmee in training en behandeling rekening gehouden kan worden. Vervolgens heb ik hem tussen de regenbuien door in beweging gezien aan de longe en onder het zadel, om een compleet beeld te krijgen. Ik ken Zortin als een fjord met ruime gangen en een lenig lijf, maar ik zag dat zijn lijf hem nu een beetje in de weg zat.  

Het zadel schuift momenteel een beetje. Het heeft echter pas zin om een zadelmaker te laten komen als hij weer een beetje in zijn normale model is. Hij zal dus verder aan de slag moeten aan de longe en er zal binnenkort ook een dierenarts/chiropractor langs komen voor onderhoud. Bijna elk paard, en mens ook trouwens, heeft wel ergens een scheefstand. Hoe eerder deze verholpen wordt, des te minder kans dat er schade of pijn/ongemak ontstaat. Opvallend was hoe braaf deze hengst zich gedroeg tijdens het maken van de foto’s. Zoveel geduld en flexibiliteit maak ik niet vaak mee bij een paard!

Leuke bijkomstigheid vandaag was dat ik na het rijden ineens een tweede paard in de ruimte zag. De warmte-uitstraling van Zortin gaf een patroon op de koude tegelmuur. Zo zie je maar, er is zoveel wat wij niet zien…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.